1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Търсят се дарения за 20 млн. дръвчета

Търсят се дарения за 20 млн. дръвчета

Снимка:

20 милиона дръвчета иска да засади американската фондация "Арбър дей" през следващите месеци. За целта тя призовава своите съмишленици да даряват средства.

С масирана кампания в социалните мрежи и каналите за споделяне на видео-клипове фондацията обръща внимание на все по-належащите климатични проблеми, пред които е изправено човечеството.

Едно от видеата за няколко часа е събрало над 11 милиона гледания и повече от 70 000 коментара. Всеки дарен долар се отчита на сайта на фондацията, където за два дни се събраха средства за над два и половина милиона фиданки.

Организацията има подразделения и в други държави и си сътрудничи с европейски инициативи за залесяване. Към акцията се е включила и голяма интернет-търсачка, която дарява средствата, получени от кликване на показаните от нея реклами. Дръвчетата ще се засаждат най-вече в Африка, Централна и Южна Америка, както и в Индонезия.

Фондацията "Арбър дей" е основана през 1972 година и по собствени данни има 1 милион сподвижници, на които всяка година раздава общо 7 милиона фиданки за засаждане. На български "Арбър дей" означава "Ден на дървото". За първи път такъв ден е отбелязан през 1872 г. в Съединените щати, когато тогавашният американски министър на земеделието Стърлинг Мортън призовава своите съграждани да засаждат дръвчета. С 1 милион фиданки, засадени на 1 април 1872-а, акцията се превръща в успех и от тогава се провежда всяка година, не само в Съединените щати, но и в други страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.