1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 1,6 километра бракониерски мрежи са иззети от инспектори на ИАРА при масирани проверки на водоеми

1,6 километра бракониерски мрежи са иззети от инспектори на ИАРА при масирани проверки на водоеми

При проверка на язовир “Огоста” инспекторите са успели да освободят и върнат в язовира 50 кг шаран

На язовир “Ал. Стамболийски” е проведена специализирана акция срещу бракониерски улов на риба. В акцията участваха инспектори от сектор “Рибарство и контрол” към ИАРА Габрово, служители на "Специализирано звено за охрана" към ИАГ София, служители от ИАГ Велико Търново и служители от РПУ Севлиево. Участващите в операцията са блокирали всички възможни подходи към язовира.  Екип с  патрулна лодка открива и изважда от яз.  “Ал. Стамболийски” 100 метра бракониерски мрежи в района на стената на язовира. Инспекторите на ИАРА са успели да освободят и върнат във водата, уловената в мрежите около 10 кг  риба.   Мрежите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

В язовир в землището на село Добромирка, община Севлиево, проверяващият екип открива поставени в работно положение мрежи. След проведени действия е установен собственика на бракониерските мрежи. С негова помощ те са извадени от язовира. Приблизителната им дължина е 180 метра. На лицето е съставен акт за извършване на стопански риболов без разрешително, а мрежите са конфискувани.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” към ИАРА Сливен и ИАРА Стара Загора са извършили проверка на яз. “Жребчево”.  В местността Острова, инспекторите забелязват двама нарушители, пускащи мрежи в язовира.  Двамата бракониери от ромски произход са заловени.  Съставени са им 2 акт за незаконен риболов. От тях са конфискувани 4 бр. мрежи с обща дължина 400 метра и една гумена лодка.  Уловената в мрежите около 5 кг риба /сребриста каракуда и платика/ е върната във водите на язовира.

Проверка на язовир “Огоста” са извършили инспектори от сектор „Рибарство и контрол” на ИАРА Монтана.  В язовира са открити и извадени 10 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 500 метра. Те са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. В мрежите е имало уловена 100 кг риба /каракуда, шаран, платика/. Инспекторите на ИАРА са успели да освободят и върнат в язовира  50 кг шаран. Останалите 50 кг риба са дарени на Дома за юноши “Люба Тенева” в гр. Берковица.

Инспекторите от ИАРА Монтана са извършили проверка и на блатото на село Замфир, край гр. Лом. От там са иззети 6 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 270 метра. Съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Проверка по река Дунав са извършили инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Русе.  Проверката е била от  р.км. 445 до р.км. 457, в района на островите “Голям Бръшлян”, “Граничар“ и “Безименен”, които попадат в Защитената влажна зона “Калимок – Бръшлян”.  Инспекторите са открили 3 бр. Бракониерски мрежи с обща дължина 100 метра.  Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

По подаден сигнал от любител риболовец е извършена проверка на водоем край гр. Кочериново от инспектори на ИАРА Благоевград. При проверката инспекторите откриват и изземат бракониерска мрежа с дължина 50 метра на неизвестен извършител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.