1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. България няма да загуби средства по Оперативна програма „Рибарство”

България няма да загуби средства по Оперативна програма „Рибарство”

Снимка:

Изготвянето на 12-те наредби и отварянето на новите мерки по програмата са отчетени като положителни действия от страна на ИАРА

Не същесвува опасност да загубим средства по Оперативна програма „Рибарство”, каза директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) Явор Недев предаде Агенция „Фокус”. Земеделският министър Мирослав Найденов, заедно с Недев, се срещна вчера с европейския комисар по рибарството Мария Даманаки във връзка с изпълнението на оперативната програма. Изготвянето на 12-те наредби и отварянето на новите мерки по програмата са отчетени като положителни действия от страна на ИАРА.

Независимо, че оценката за съответствие по програмата все още не е готова, Недев заяви, че няма опасност да бъдат загубени европейски средства. Единствено съществува риск да не бъдат усвоени 3,2 млн. евро, които трябва да бъдат използвани до края на годината, според правилото n+2. „Това са единствените пари, за които действително съществува на теория някакъв риск, но никога няма да допусна да загубим парите. Агенцията прави всичко възможно средствата да не бъдат загубени”, каза той. Мярката за модернизирането на рибарските пристанище ще бъде отворена през септември. В момента тече обществена поръчка за отпечатването на материалите за отварянето на процедурата.

Явор Недев каза, че земеделският министър Мирослав Найденов е заявил пред еврокомисар Мария Даманаки, че България ще протестира през ноември и декември квотите за калкан. Само в България и Румъния уловът на калкан е ограничен, но не и за останалите черноморски държави. Така българските рибари не могат да се възползват от рибния ресурс. Даманаки е заявила, че предложението трябва да стъпи на научна основа. По този повод от ИАРА са поръчали изследване за количествата на калкана на Института по океанология към БАН.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.