1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. До 2013 г. България има право да усвои 107 млн. евро по ОП „Рибарство”

До 2013 г. България има право да усвои 107 млн. евро по ОП „Рибарство”

4 млн. евро сме загубили безвъзвратно

До 2013 г. България има право да усвои 107 млн. евро по Оперативна програма „Рибарство”. 4 млн. евро вече загубихме безвъзвратно. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов.

Той коментира, че от встъпването му в длъжност от декември договорените средства са 22%, а усвоените 7%. Към днешна дата договорените средства са над 33%, изплатените средства са 12,5%. Към 2013 г. и края на програмния период е достигнат един много добър процент на усвояемост и на договореност.  Господинов предпола, че поне на 80% ще е реалното усвояване. Според него, в бъдеще страните членки трябва да имат по-голяма свобода за вземане на решения относно използването на средствата.

Агенцията ще си сътрудничи с неправителствените организации за противодействие на бракониерството. По думите на Господинов инспекторите на агенцията са недостатъчни, за да упражнява необходимия контрол.

От своя страна Стефан Минчев, председател на клуб „Стари Видри”, подчерта те ще помагат на ИАРА, но няма да изземват техните функции, защото те са хората, които трябва да извършват основния контрол.

Освен недостатъчните инспектори на агенцията, Минчев посочи и проблема с корупцията. "Имаме много сигнали, че бракониери по различни водоеми работят под закрилата на ИАРА. Надявам се с новия шеф на агенцията този проблем да се пресече. Ние ще подаваме сигнали, когато имаме доказателства за това. Направили сме си труда да съберем имената на бракониерите почти в цялата страна. Списъкът е доста дълъг – има около 300 имена, сред които и хора на високи позиция – има двама кметове, полицаи, има един общински съветник. Имаме доказателства от повече от 20 души за 1 лице. Този списък сме го предали в агенцията", заяви Минчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.