1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Екоинспекцията в Стара Загора ще подкрепи обявяването на Юлиевска кория за защитена местност

Екоинспекцията в Стара Загора ще подкрепи обявяването на Юлиевска кория за защитена местност

Вековни дървета са застрашени от изсичане

Предложението за обявяването на защитената местност е изготвено от Зелени Балкани и цели опазването на една от последните равнинни гори в България, разположена край село Юлиево, община Мъглиж. Според Закона за защитените територии, окончателно решение за обявяването на защитената местност ще бъде взета от Министъра на околната среда и водите. От Зелени Балкани очакват той да потвърди решението на комисията и еко министерството да се ангажира с охраната на тази територията, чието биоразнообразие постепенно се унищожава.

Юлиевската кория представлява уникален горски комплекс - една от последните запазени екосистеми с едификатор обикновен дъб в равнините на Южна България. Юлиевската кория се причислява към местообитание от Европейска значимост 91FO - Крайречни смесени гори, подтип Тракийски гори. Тя съхранява и голям брой многовековни дървета. Над 50 броя са дърветата на възраст около и повече от 250 - 300 години.

За жалост Юлиевската кория до момента не е включена в европейската екологична мрежа Натура 2000, вековните дървета нямат статут на такива и на практика няма никаква институционална защита. Това е причина корията бавно да загива. От една страна поради естествени причини, а от друга - поради бракониерските сечи. Подобно е положението и в съседните Ветренска и Туловска кории, констатират от Зелени Балкани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.