1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Експерти от Изпълнителната агенция по горите бяха на работно посещение в Гърция

Експерти от Изпълнителната агенция по горите бяха на работно посещение в Гърция

Те се запознаха с опита и добрите практики на страната при използването на информационни системи за откриване на горски пожари

Експерти от Изпълнителната агенция по горите бяха на работно посещение в Гърция по изпълнението на проект „Мониторинг на пожарите в европейките гори чрез информационни системи” по програма INTERREG IVC.

По време на срещите специалисти от четири държави обсъдиха опита и добрите практики на Гърция при използването на информационни системи за откриване на горски пожари и управление на дейностите по тяхното потушаване. Експертите се запознаха и със системата INFOFIRE на региона Западна Атика. Показани бяха карти на района, изготвени въз основа на риска от възникване на пожар, както и методите за актуализирането им, произтичащи от промяна на местоположенията на обекти, пътища, водоеми.

В рамките на посещението гостите бяха запознати с работата по възстановяването на растителността в района на Префектура Месиния след големите пожари през 2007 г. След това бе представена системата SAFER, чрез която данните се получават посредством GPS. Благодарение на тази технология, въведена в областта, информация за големината на възникналия пожар се получава в реално време.

В работните срещи взеха участие представители на Литва, Италия, България и страната домакин – Гърция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.