1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ФЕСТИВАЛ НА РИБАТА ‘ 2010

ФЕСТИВАЛ НА РИБАТА ‘ 2010

В рамките на Фестивала официално бяха открити новите мерки от Оперативната програма за развитие на сектор “Рибарство”

По време на Фестивала на рибата, който се проведе на 11 септември в гр. Русе, се извърши и зарибяване на река Дунав. 10 000 млади шаранчета бяха пуснати във водите на реката от  народния представител на ГЕРБ Пламен Нунев и изпълнителния директор на ИАРА Явор Недев. Зарибителният материал бе осигурен от “Орка” ООД, Русе. В инициативата се включиха и народният представител Светлана Ангелова, Таня Ръсовска – началник отдел “УПО” ИАРА, Михаил Михайлов – началник на “Регионален център Дунав” и Краснодар Лицов от ИАРА Русе, заместник областнитe управители на Русенска област Иван Григоров и Петър Даскалов, както и представители на държавни институции и любители рибари.

В рамките на Фестивала беше представена  “Дунавската стратегия” и официално бяха открити новите  мерки от Оперативната програма за развитие на сектор “Рибарство”.  Евродепутатът на ГЕРБ от групата на ЕНП Владимир Уручев представи идеята на Дунавската стратегия и заяви, че тя сега се разработва и ще допринесе  за обединението и сътрудничеството между държавите-членки на ЕС, които имат допир до реката.  Г-н Уручев приветства “Фестивалът на рибата“ и подчерта, че той е един от елементите, които обединяват селищата от двете страни на Дунава. “Идеята има европейско звучене и смисъл, защото се опира на основните ценности на Европейския съюз да се премахнат границите“, заяви още Владимир Уручев. Той допълни, че се надява в бъдеще инициативата да прерасне, като обща със съседна Румъния. 

Народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев, директорът на Изпълнителна агенция “Рибарство и аквакултури” Явор Недев и областният управител Пламен Стоилов официално отвориха за прием на проекти по Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство”  мерките 3.1 “Колективни дейности”, 3.4 “Развитие на нови пазари и промоционални кампании” и 3.5 “Пилотни проекти”.

Изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев заяви, че до 2013 г. по тези мерки могат да се усвоят  3.5 млн. евро, а по предстоящата за откриване мярка 2.5 “Риболов във вътрешните водоеми”, която се очаква да стартира следващия месец, да се усвоят още 2.5 млн. евро. Явор Недев посочи, че се чувства длъжник на Русе, защото в провежданата политика на ИАРА има два стратегически района – морски и дунавски. От 1 февруари тази година досега той по ред причини се е занимавал със затягане контрола върху водоемите, но приоритетната цел на ИАРА е ускореното усвояване на средства по Оперативната програма за развитие на сектор «Рибарство» /2007 – 2013 г./.

Явор Недев подчерта, че с отварянето на новите мерки възможностите на потенциалните бенефициенти от Русе и страната се удвояват. ”По този начин в условията на криза ще бъде подкрепен местния бизнес. Идеята е с Оперативната програма, с Дунавската стратегия и с промените в Закона за рибарство и аквакултури, да се създаде добра база за идните 10 години. Синергията между реализирани проекти по ОП «Рибарство» и Дунавската програма ще допринесе за създаване на рибни борси, закупуване на транспортна техника, ще се развие и туристическия бизнес”, заяви Недев. «В този момент, при ограничено кредитиране от банките, ресурсът на програмата помага на всеки, решил да подхване нормален бизнес. Остава да има инициатива. ИАРА ще помага на потенциалните бенефициенти при подаване на заявлението за кандидатстване заедно с придружаващите го документи, за да се отстраняват допуснатите грешки», допълни още Явор Недев.

Таня Ръсовска – началник отдел “Управление на приоритетните оси”, Дирекция “Европейски фонд за рибарство” в ИАРА, представи подробно отворените мерки по Оперативната програма, както и условията и реда за кандидатстване, предоставянето на безвъзмездна финансова помощ и евентуалните проблеми за бенефициентите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.