1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инспектори към ИАРА иззеха 2,3 км мрежи за седмица

Инспектори към ИАРА иззеха 2,3 км мрежи за седмица

Констатирана е и нерегламентирана търговия с риба

Инспектори към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури иззеха 2 300 метра бракониерски мрежи в страната.

При проверка на язовир Огоста в района на село Калиманица инспектори на ИАРА съвместно с любители риболовци заловиха общо 800 метра бракониерски мрежи. Всичката уловена в тях риба (сребриста каракуда, платика, сом, шаран и бяла риба) е освободена с помощта на доброволците и е върната във водоема.

При контролна проверка на язовир Дреновец са извадени 400 м хрилни мрежи. Уловът от около 100 кг шаран и 40 кг каракуда е върнат във водоема. При нощна проверка на язовир Тича на 28 срещу 29 март 2017 г. инспектори към ИАРА - Шумен иззеха 4 хрилни мрежи с обща дължина 400 м. При проверка в Черно море в района на Дуранкулак и Крапец са иззети 500 метра немаркирани хрилни мрежи за улов на калкан.

При извършвано наблюдение на старото корито на река Искър в землището на с. Староселци, област Плевен, е установен нерегламентиран електроулов на риба. От превозното средство са иззети гумена лодка с две гребла, техническо устройство за улов с електрически ток, акумулаторна батерия и модифицирано кепче, както и близо 40 кг риба, която е върната в реката.

Проверка е установила нередности и на язовир Копринка. Извадени са 150 м хрилни мрежи. Уловената в тях 16 кг сребриста каракуда и платика е върната във водата. От язовир Александър Стамболийски са иззети 50 м хрилни мрежи.

В района на Петрич пък е констатирана нерегламентирана търговия на риба. Стоката е била без придружаващи документи. На двамата нарушители е съставен Акт и са предадени на Прокуратурата, като им е съставен и Акт за дребно хулиганство поради препятстване на проверката. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.