1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инспектори на РК Благоевград са установили редица нарушения по теченията на Струма и Места

Инспектори на РК Благоевград са установили редица нарушения по теченията на Струма и Места

При осъществяване на своята дейност контролните органи срещат подкрепата на съвестни и отговорни риболовци

С падане на температурите през втората половина на декември и в началото на 2015 г., скобарът се групира на пасажи в тихите дълбоки течения на реките Струма и Места, с което става обект на риболов и концентрация на големи групи риболовци от целия Югозападен регион. По тази причина ежедневно се извършват проверки на възлови участъци с голяма концентрация на риболовци и по подадени сигнали основно за риболов с тройни куки и парашутчета.

При осъществяване на своята дейност контролните органи срещат подкрепата на съвестни и отговорни риболовци, като за съжаление тяхната активност се свежда единствено до подаване на сигнал за нарушение. В същото време в случай на нарушение напрежението в общуването с нарушителите ескалира, често придружено от обидни квалификации и опити за прикриване на деянията или бягство от местонарушението. Затова в повечето случаи се налага участието и съдействието на представители на полицията.

Като резултат от тези усилия за периода 5 – 7 януари при извършения надзор по спазване режима на отговорен риболов на характерни и типични места с условия за бракониерство, са съставени общо 19 броя АУАН, два констативни протокола с покани за съставяне на още 3 броя АУАН и са съставени 31 констативни протокола. При проверките са отнети 11 въдици, 11 макари, 7 тройни куки, 2 мрежички тип „парашутче”, а отнетата и върната обратно във водата е 9.800 кг. риба, основно скобар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.