1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Македонска делегация беше в България по покана на Сдружение „Горовладелец”

Македонска делегация беше в България по покана на Сдружение „Горовладелец”

На срещата беше обсъден опитът на България по отношение на управлението и стопанисването на горите

Ръководството на Изпълнителната агенция по горите се срещна с представители на Национално сдружение на собствениците на недържавни гори „Горовладелец” и на Национално сдружение на собствениците на частни гори в Република Македония, съобщиха от ИАГ.

На срещата беше обсъден опитът на България по отношение на управлението и стопанисването на горите. Македонските представители поставиха въпроси, свързани с правата и задълженията на частните собственици на гори в страната ни, уредени с новоприетия Закон за горите. Инж. Красимир Каменов, заместник-директор, запозна гостите със състоянието на горския сектор в страната, с основните моменти в изготвянето и прилагането на нормативната уредба и акцентира върху структурната реформа и разделянето на стопанската от контролната дейност в горите. Той подчерта също и важността на доброто взаимодействие и конструктивен диалог, воден с неправителствените организации при изготвянето на новия Закон за горите.

Зам.-изпълнителният директор на ИАГ призова и представителите на недържавните гори от съседната държава да участват активно в процеса на преструктуриране на горския сектор в Македония. Д-р инж. Ценко Ценов, началник Отдел „Недържавни гори” в ИАГ даде примери за успешно прилагане на чуждестранния опит и по отношение изпълнението на европейски проекти в областта на горите, по които страната ни е партньор.

Македонската делегация беше в България по покана на Сдружение „Горовладелец” във връзка с подписването на Меморандум за сътрудничество и учредяване на Балкански съюз на недържавните собственици на гори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.