1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Очаква се тази година горските предприятията да формират около 300 млн. лв. печалба

Очаква се тази година горските предприятията да формират около 300 млн. лв. печалба

Снимка:

Ще бъдат отворени и мерки от ПРСР, които ще дадат възможност за инвестиции в горското стопанство

Поне по 10 млн. лв. от тазгодишната си печалба шестте държавни горски предприятия ще трябва да вложат в инфраструктура в горите. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на първото високопланинско горско изложение БУЛФОРЕСТ ШОУ край Чепеларе.

Очаква се тази година предприятията да формират около 300 млн. лв. печалба. Амбицията ни е поне да удвоим тази печалба, каза министърът, като припомни, че промените в Закона за горите и новата наредба към него дават възможност държавните горски предприятия да извършат добив на дървесина и стопанска дейност.

Предприятията ще трябва да изготвят бизнес-планове и когато утвърждавам разходите ще държа поне по 10 млн. лв. да има за инвестиции в инфраструктурата в горите, каза още министърът.

В момента предприятията не са обезпечени добре с техника. Някои разчитат на животинска сила, същевременно има големи инвеститорски интереси от банки и фирми за обновяване на парка с техника. Същевременно ще бъдат отворени и мерки от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., които ще дадат възможност за инвестиции в горското стопанство.

За развитието на горите се предлага добра възможност за оползотворяване на биомаса, каза министърът, като добави, че това е свързано с по-голяма заетост. Така може да се осигури отопление за цялото Чепеларе.  

По време на изложението днес по атрактивен начин бяха представени най-новите технологични иновации, машини и оборудване в отрасъла, както и природосъобразни системи за дърводобив, дървообработка и залесяване. Министърът даде старт на състезание по прецизно рязане на дървесина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.