1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Откриха риболовния сезон в Турция

Откриха риболовния сезон в Турция

В турските морета са регистрирани 384 вида риба

Хиляди рибари в Турция се отправиха с гемиите си в моретата, за да хвърлят мрежите за първия улов през новия сезон, с традиционното пожелание "Вира бисмиллях", което означава "наслука", предаде БНР.

Периодът от 15 април до 31 август е забранен за улов на риба от властите. Турция има четири морета и риболовът е значителна индустрия, от която се прехранват стотици хиляди семейства и новият сезон винаги се очаква с нетърпение. В турските морета са регистрирани 384 вида риба.

Сезонът беше предшестван от значителна подготовка: стягане на гемиите, кърпене на мрежи. Халите, където се продава рибата на едро, обявиха новите изкупни цени и търговците приготвиха щандовете. Турското Министерство на храните, земеделието и животновъдството обяви нови стандарти за някои видове риба, с цел опазването им. Така например, за лефера задължителната дължина от 14 см се увеличи на 20 см.

Турските рибари очакват значителен добив от паламуд, защото в акваторията на Черно море между Бандърма и Хопа са регистрирани големи пасажи.

В Мраморно море очакват и богат улов на сафрид. Председателят на истанбулската търговска палата Мурат Ялчънташ, сподели за "Хоризонт", че през първите 6 месеца на тази година износът на риба и рибни продукти се е увеличил с 25% в сравнение със същия период на 2010 г. През новия сезон в палатата очакват експортът да достигне 450 млн. долара, а до края на годината - да надхвърли 1 млрд. долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.