1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Турската риба влияе на цените на европейския пазар

Турската риба влияе на цените на европейския пазар

В южната ни съседка рибопроизводителите получават по около 1 лв. на килограм от държавата и така продукцията им излиза по-евтино

Земеделският министър Мирослав Найденов направи изненадваща проверка на Женския пазар в столицата за това дали се спазват хигиенните изисквания при продажбата на риба във връзка с Никулден. Мирослав Найденов, заедно с инспектори от ДВСК провериха качеството и съхраняването на рибата на две места на пазара. Между 5.50 и 6.50 лв. за килограм е средната цена на шарана. В дните преди Никулден е масова практика да се продава риба от нерегламентирани търговци по нехигиеничен начин, съобщи министър Найденов.

Турската риба подбива цените на европейския пазар, твърди той. Министърът поясни, че субсидирането на рибопроизводството в Турция е един от големите проблеми, както за европейските, така и за българските производители. В южната ни съседка рибопроизводителите получават по около 1 лв. на килограм от държавата и така продукцията им излиза по-евтино. Проблемът вече е бил повдигнат от страни-членки на Европейския съюз като Испания, Португалия, Гърция и Италия. По всяка вероятност и България ще предизвика дебат по темата. „Очаква се част от тези въпроси да бъдат разглеждани на последния за тази година съвет на министрите по земеделие и рибарство на 14, 15 и 16 декември в Брюксел. Много са тежки разговорите за квотите, тъй като България не е чак такъв производител на риба, но има страни, в които този отрасъл е много силно развит и за тях е въпрос на политика”, сподели той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.