1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 900 кг хранителни продукти с изтекъл срок на годност ще бъдат унищожени в Бургас

900 кг хранителни продукти с изтекъл срок на годност ще бъдат унищожени в Бургас

Снимка:

Те са установени при проверка на временен обект, намиращ се в Северна промишлена зона

900 кг хранителни продукти с изтекъл срок на годност ще бъдат унищожени, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Даниела Кепекова, предаде Радио "Фокус".

Храните са били установени вчера при проверка на временен обект, намиращ се в Северна промишлена зона-Бургас. Д-р Кепекова посочи, че установените продукти са от солети до вафли и бонбони, но без храни от животински произход. "В момента на отварянето на обекта залежалите продукти щяха да тръгнат към потребителите. Подобен проблем с временните обекти и залежалата стока имаме всяка година и затова насочваме усилия в проверки именно на тях", каза директорът на ОДБХ.

Паричната санкция, която ще се наложи на собственика на обекта, ще е в най-голяма степен, но все още наказателното постановление не е издадено, тъй като има три дни за обжалване. Засилени проверки ще има както на временните обекти, така и във връзка с предстощия Великден на обектите за продажба на яйца и месо.

За миналата седмица екипите на агенцията са извършили 183 проверки на обекти от търговската мрежа и заведения за хранене. Два акта са съставени за неизпълнение на предписание, издадено от контролен орган и за неспазване на на хигиенните изисквания на самия обект. Девет предписания са издадени относно привеждане на обекти в съответствие с хигиенните изисквания. За миналата седмица няма насочени за унищожаване хранителни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.