Само малка част от прахосаната храна ппрез 2011 г. отива на сметищата, сочи проучване
Скорошно проучване сочи, че през 2011 американската хранителна индустрия – производители и търговци на едро и дребно - са прахосали 1.8 млн. тона храна.
Проучването, цитирано от FoodBev.com, е проведено от Съюза за намаляване на прахосването на храна, Асоциацията на производителите на хранителни стоки, Института за хранителен маркетинг и Националната ресторантьорска асоциация и е първият задълбочен и достоверен анализ на прахосването на храна, пише Регал.
"Най-страшното е, че тези данни се отнасят само за храната, прахосана от индустрията и не включва количествата, изхвърляни от самите потребители", каза Филм Лемпърт, основател на Food Nutrition & Science и изпълнителен директор на Lempert Report. "А всеки потребител изхвърля средно по 10 кг храна на месец. Всички по хранителната верига – от фермерите и производителите до търговците и потребителите, трябва да измислят как да намалят прахосването."
Според данните на проучването производственият сектор е изхвърлил 1 млн. тона храна, а търговците на едро и дребно – 800 000 тона. Утешителното е, че само малка част от прахосаната храна отива на сметищата, 73% се използват за храни за животни, а 20% - за тор.