1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ бракува фалшив оцет и затвори предприятие

БАБХ бракува фалшив оцет и затвори предприятие

Продажбите на оцет, който е приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез са се увеличили

Над 8000 литра фалшив оцет бракува Агенцията по безопасност на храните. Едно производствено предприятие е затворено. Това заяви директорът на агенцията Пламен Моллов пред БНР.

Основният проблем с химичния оцет или т. нар. "разредена оцетна киселина" и получения по биологичен път се състои в липсата на бактерицидно действие от страна на химичния разтвор. Това е причината и за развалените туршии.

Продажбите на оцет, който е приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез са се увеличили през последните години, обясни Моллов.

През март бяха приети поправки в Закона за виното и спиртните напитки, които дефинираха понятието „оцет“. Основна цел на промените беше именно намаляване на злоупотребите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.