Констатирани са нарушения
От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) до момента са извършени 768 проверки на мазнините за готвене в заведенията за обществено хранене. Констатирани са нарушения, свързани със самите процедури – за добри производствени практики, за добри хигиенни практики. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Тенчо Тенев, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.
„Тече и проверка за наличието на мазнина във фритюрници, която не се сменя. Сред констатациите са липси на чек лист за подмяна на фритюрната мазнина. Липсва проследяемост на негодната за пържене фритюрна мазнина, която трябва да се унищожи. На тези обекти са пуснати предписания, даден им е срок да бъдат отстранени несъответствията”, каза д-р Тенев.