1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ определя групи храни, които ще се изследват за двоен стандарт

БАБХ определя групи храни, които ще се изследват за двоен стандарт

Компетентните власти на страните от Вишеградската четворка са установили различия в качествените показатели на храните

България започва проучване на опита на държавите от Вишеградската четворка, които са установили двоен стандарт в храните. То е разпоредено от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. След анализа ще бъде разработен план за действие, като се вземе предвид и спецификата на националния пазар. 
 
Компетентните власти на страните от Вишеградската четворка са установили различия в качествените показатели на храните. Това обаче не означава, че те са опасни за потребителите. Става дума за продукти от една и съща марка, които се продават с различни съставки в страните от Източна и Западна Европа. България като част от Европейския съюз не би следвало да се третира по различен начин от държави като Германия, Франция, Белгия и други.
 
За да се направи реално сравнение за качеството на храни, предлагани в Западна Европа и България, е нужен мониторинг на продукти от една и съща марка, които се предлага от една и съща търговска верига. Ако става дума за шоколад, напитки или месни продукти, те трябва да са произведени от един производител. В момента се уточнява кои храни ще са акцент на анализа. Той трябва да се извърши в съответните акредитирани лаборатории в България и ЕС. 
 
За БАБХ като контролен орган е от съществено значение храните, предлагани на пазара, да са безопасни за консуматорите. И да са етикетирани правилно, за да могат потребителите да направят своя информиран избор. Двойственият стандарт в ЕС спрямо различните държави членки да бъде спрян или да бъде редуциран в максимална степен. Ние като държава ще продължаваме да настояваме да няма различия в качеството на храни под една марка. 
 
За предстоящото Председателство на Съвета на ЕС един от приоритетите на България ще бъде “Измамите с храни” и заблуждаващите практики. По него работим още преди да се повдигне въпроса с двойствения стандарт за различните държави.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.