1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ отчете една успешна година от създаването си

БАБХ отчете една успешна година от създаването си

Снимка:

Изпълнителният директор д-р Йордан Войнов: Нужни са правила и контрол в кухните на луксозните хотели и ресторанти

С подробен отчет за дейността си Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) отбеляза днес 1 година от своето създаване. Официалната част на празника откри земеделският министър Мирослав Найденов, който даде отлична оценка на свършеното от агенцията в лицето на изпълнителния й директор д-р Йордан Войнов и неговия екип. Наред с отчетените положителни резултати бяха набелязани и приоритетите в бъдещата работа на контролната институция.

Българската агенция по безопасност на храните ще има приоритет тази година да проверява кухните в ресторантите и хотелите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Инспекторите ще влязат зад луксозните витрини, каза той. Те ще проверяват начина на съхранение на храните и начина на приготвяне. Освен това ще се следят системите за контрол. Например дали местата за хранене в заведението отговарят на работните места в кухните.

Искаме да въведем правила и контрол за хората, които приготвят храна да бъдат с нужната квалификация, заяви изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов. Те трябва да спазват хигиенните норми. Акцентът ни през тази година ще бъде да продължим да налагаме стандартите на храните, добави още той и уточни, че по утвърден стандарт „Стара планина“ има 95 регистрирани предприятия, а 63 работят по стандарт „България“. По БДС за млечни продукти регистрираните производители са 19, а по браншови стандарт „Лютеница“ до края на 2011 г. регистрация са направили 5 предприятия. Д-р Войнов подчерта в своя отчет, че ръководената от него агенция през миналата година успешно се е справила с ограничаването и ликвидирането на заболяването шап. Изплатените на потърпевшите стопани обезщетения са в размер на 1 303 272 лв.

Относно приоритетната дейност на БАБХ по контрола на храните изпълнителният й директор информира, че за първата година от създаването си агенцията е извършила 256 284 проверки в обекти за производство и търговия, връчени са 28 339 предписания и са затворени 1 217 обекта. Възбранени и бракувани са 203 735 кг хранителни продукти, 383 522 броя яйца, 12 654 безалкохолни напитки и 151 опаковани хранителни добавки. От отчета на д-р Войнов стана ясно, че по различни поводи БАБХ е организирала даряването на над 80 тона храни на бедстващи и социално слаби хора на територията на страната. Успехи регистрира агенцията и в растителната защита, където са извършени над 90 000 проверки на растения и растителни продукти за наличие на карантинни вредители. 74 партиди растения и растителни продукти от трети страни са върнати на износителите, а 52 партиди са унищожени поради несъответствия. Установени са и 1 108 нарушения относно качеството на пресните плодове и зеленчуци.

За една година от своето създаване БАБХ развива и активна международна дейност. Сред най-значимите постижения в тази насока д-р Войнов изтъкна организирането на представянето на българските традиционни продукти на Европейската кръгла маса във Франция, откриването на българския щанд на Международното изложение „Зелена седмица“ и участието в семинар на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) в гр. Правец.

Видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.