1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Български вина бяха отличени на най-престижния международен конкурс Mundus Vini Германия

Български вина бяха отличени на най-престижния международен конкурс Mundus Vini Германия

Участниците в надпреварата са оценявани по 19 показателя

Двете български вина, които в края на юли донесоха редица световни отличия за страната ни от IWSC в Лондон, се завърнаха със злато и сребро от 12-ото издание на най-престижния международен конкурс за вино - Mundus Vini Германия.

След отличното представяне в градчето Нойщат ан дер Вайнщрасе, „Винпром Пещера” АД стана носител на златен и два сребърни медала за вината Domaine Peshtera Merlot 2011, Domaine Peshtera Chardonnay 2011. „Винпром Ямбол” ЕАД пък прибави във витрината си златно и сребърно отличие съответно за Villa Yambol Cabernet Sauvignon 2011 и Villa Yambol Chardonnay 2011. Успехът на родните вина е много ценен, защото в журито на конкурса участват над 300 енолози от 46 държави, а дегустациите са слепи, т.е. никой не знае в момента на опитването името на продукта и неговия произход.

Оценяването на напитките става по строгите правила на OIV (Международната организация по лозарство и винарство), чиято централа е в Париж. В дегустациите се включват много сетива – зрение, обоняние и едва след това идва ролята на небцето. Особено много се ценят хармонията от вкусове и финалното впечатление от виното. Езикът и небцето трябва да потвърдят това, което очите и носа са оформили като очакване от „мъдрата” течност. В надпреварата за най-добро вино в света са взели участие над 6 000 вина от стотина държави. Участниците в конкурса са оценявани по 19 показателя – общо 11 за ароматите, 4 за вкуса и 4 за общото впечатление. Родните вина впечатлиха журито с отличното съчетание на всеки от компонентите аромат, вкус и хармонично тяло, характерни за качествените и чистосортови вина.

Това е поредното престижно високо отличие и за двете марки, които винените експерти могат спокойно да определят като най-успешните на пазара. И двете бяха пуснати през 2011 година, а вече имат десетки медали и отличия от международни дегустации и световни конкурси, с което задминават множество наложени и далеч по-скъпи родни марки. Малка част от успехите им са признати от десетки хиляди енолози, журирали на International Wine and Spirit Competition, Vinalies Internationales, International Wine Challenge, San Fancisco International Wine Competition, Finger Lakes International Wine Competition, Decanter World Wine Awards (DWWA) и редица други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.