1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без изменение остава средната цена на бялата кристална захар

Без изменение остава средната цена на бялата кристална захар

На едро захарта се търгува за 1,88 лв./килограм

 

По данни на ДКСБТ през периода 7 – 14 август 2013 г. при средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната  не се наблюдават  съществени отклонения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на захарта запазва нивото си от 1,88 лв./кг. На борсите в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,69 лв./кг (Добрич) до 2,11 лв./кг (Враца). В по-голяма част от областите се регистрират седмични ценови колебания в двете посоки, в границите от -2,7% (Кърджали) до +3,7% (Смолян).

Средната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на ниво от 2,04 лв./кг, като по области стойностите варират от 1,85 лв./кг (Варна и Добрич) до 2,20 лв./кг (Перник). В големите супермаркети на шест области (Благоевград, Монтана, Видин, Враца, Варна и София) се наблюдава поевтиняване  в рамките на 1,5% – 2,4%, а в други седем се отчита леко покачване на цената с между 1,5% (Бургас) и 3,6% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен).

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на дребно на бялата захар  е 2,16 лв./кг, с 0,5% по-ниска спрямо предходната седмица. В малките магазини захарта продължава да се търгува в ценовия диапазон от 1,93 лв./кг (Добрич) до 2,35 лв./кг (Разград). Седмично поскъпване на продукта се регистрира в областите Благоевград (с 1%) и Шумен (с 1,5%). Понижение на ценовите стойности се наблюдава в областите Плевен (с 1,4%) и Бургас (с 2,2%).

Цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,12 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,29 лв./кг във Враца и Монтана. Изключение са областите Кърджали, Пазарджик и Стара Загора, където цените в малките магазини са с до 0,10 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Най-голям марж между цените на едро на захарта и тези на дребно се регистрира за ГТВ в Кърджали – 0,34 лв./кг, а за ДТО в Силистра – 0,48 лв./кг. В областите Варна, Враца и Шумен цените на дребно в ГТВ са с до 0,23 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна е и ситуацията в по-малките магазини във Варна, където цените на дребно са с 0,11 лв./кг по-ниски от тези на едро.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.