1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без изменение остават цените на бялата кристална захар

Без изменение остават цените на бялата кристална захар

Средната цена на дребно в големите търговски вериги е 2,11 лв./килограм

По данни на ДКСБТ през периода 1 – 8 май 2013 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната се задържат около нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на захарта намалява незначително спрямо предходния седмичен период – с 0,5% до 1,98 лв./кг. На тържищата в страната захарта се предлага на цени от 1,75 лв./кг (Добрич) до 2,45 лв./кг (Варна). В седем от областите се наблюдава седмично понижение на цените на едро, в рамките на 0,5% (Монтана) – 4,5% (Смолян). В други четири области се отчита леко поскъпване на продукта с 0,5 – 1,2% (Добрич).

През изтеклата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,11 лв./кг, с 1% по-висока на седмична база. По области, стойностите варират от 1,96 лв./кг (Хасково) до 2,27 лв./кг (Пазарджик). Седмично изменение на цените се регистрира в големите супермаркети на девет от областите – повишение с между 1 и 7,5%, най-чувствително в Смолян. 

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната се запазва на нивото от предходната седмица - 2,25 лв./кг. По области, стойностите са в диапазона от 2,03 лв./кг (Добрич) до 2,40 лв./кг (Габрово и Разград). Изменение на цените през изтеклата седмица се регистрира единствено в София – повишение с 2,2%.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в ГТВ са с 0,14 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,29 лв./кг в Хасково. В областите Кърджали, Шумен, Благоевград и Варна цените на захарта в малките магазини са с до 0,10 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен – 0,32 лв./кг за ГТВ и 0,53 лв./кг за ДТО. В областите Варна и Разград цените на захарта в големите супермаркети са съответно с 0,35 и 0,06 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в малките магазини във Варна, където се отчита средна цена с 0,37 лв./кг по-ниска от тази на едро за същата област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.