1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без промяна остават средните цени на брашно тип „500”

Без промяна остават средните цени на брашно тип „500”

Търговията с брашно по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,63 лв./кг във Враца до 1,08 лв./кг в Шумен

По данни на ДКСБТ през периода 11 – 18 декември 2013 г. средните цени по веригата на предлагане на брашно тип „500” в страната са без промяна спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното се задържа на ниво от 0,84 лв./кг. Търговията с брашно по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,63 лв./кг (Враца) до 1,08 лв./кг (Шумен). В седем от областните центрове се наблюдава седмично повишение на ценовите стойности с между 1,2% (Плевен) и 6,9% (Хасково). Същевременно, в четири области е налице поевтиняване на продукта в рамките на 1,3 – 5,6%, най-чувствително в Благоевград.

През анализирания период средната цена на дребно на брашното за страната в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,01 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - 1,08 лв./кг.

По области, цените на продукта в ГТВ варират от 0,94 лв./кг (Пазарджик) до 1,07 лв./кг (Търговище). Само в два от областните центрове се отчита изменение на ценовите стойности спрямо предходната седмица - понижение с 4,8% в Смолян и повишение с 1,1% в София.

В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 1,00 лв./кг (Шумен) до 1,15 лв./кг (Русе, Смолян и Силистра). В областите Перник и Хасково се наблюдава седмично поевтиняване на продукта съответно с 1,8 и 1,9%, а в Добрич - поскъпване с 2%.

През изминалата седмица цените на брашното в големите супермаркети са средно с 0,07 лв./кг по-ниски от тези в по-малките магазини, като в Пазарджик тази разлика достига до 0,19 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в големите търговски вериги са с 0,17 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,24 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и на дребно на продукта е регистриран отново във Враца - 0,36 лв./кг за ГТВ и 0,47 лв./кг за ДТО. В областите Варна и София цените на дребно в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по–ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,10 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.