1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без промяна остават средните цени на яйцата

Без промяна остават средните цени на яйцата

Изключения има при яйцата размер М предлагани в по-малките магазини

През анализирания период (7 – 14 август 2013 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна, с изключение на средната цена на яйцата - размер М, предлагани в по-малките магазини, където е регистрирано повишение с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средно за страната, цената на едро на яйца - размер М е 0,17 лв./бр. През изтеклата седмица предлагането на едро на яйца от този размер отново е в ценовия диапазон от 0,12 лв./бр. (във Велико Търново) до 0,24 лв./бр. (във Варна). Леко седмично увеличение на цените, с 0,01 лв./бр., е регистрирано в областите Враца, Смолян и Ямбол. В други три области е налице поевтиняване на продукта, достигащо до 0,02 лв./бр. в Благоевград.

По области, цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) са в границите от 0,20 лв./бр. (Добрич) до 0,27 лв./бр. (Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Русе, Сливен и Ямбол). Леки седмични изменения на ценовите стойности, в рамките на -0,01 лв./бр. - +0,01 лв./бр., се отчитат в седем области. Тези колебания не дават отражение на средната стойност за страната, която остава 0,25 лв./бр.

Средната цена на дребно на яйца – размер L в ГТВ се запазва на ниво от 0,28 лв./бр. По области предлагането на яйца този размер е в ценовия интервал от 0,22 лв./бр. до 0,32 лв./бр., съответно в Добрич и във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Седмично поскъпване на продукта с 0,01 лв./бр.– 0,02 лв./бр. е налице в четири области, а поевтиняване с 0,02 лв./бр. – в Бургас, Сливен и Ямбол.

Средната цена на дребно на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) е 0,21 лв./бр., с 0,01 лв./бр. по-висока спрямо предходната седмица. В по-малките магазини яйцата от този размер се търгуват в ценовия диапазон от 0,17 лв./бр. (Разград) до 0,24 лв./бр. (Бургас, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Сливен и Ямбол). Спрямо предходния седмичен период, повишение на цените е отчетено в осем области, по-сериозно в Търговище - с 0,02 лв./бр., а намаление – единствено в София - с 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цената на дребно на яйца - размер L в ДТО остава 0,22 лв./бр. Предлагането на яйца от този размер в по-малките търговски обекти варира от 0,18 лв./бр. (Разград) до 0,25 лв./бр. (Бургас, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Сливен и Ямбол). В девет от областите се наблюдава седмично поскъпване на продукта с 0,01 лв./бр.

През наблюдавания период най-голям марж между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е отчетен във Велико Търново - 0,15 лв./бр. за ГТВ и 0,12 лв./бр. – за ДТО. Във Варна цените на дребно в ГТВ и ДТО са по-ниски от тези на едро съответно с 0,01 лв./бр. и 0,04 лв./бр. Подобна е ситуацията и в по-малките магазини в област Разград, където цените на дребно са по-ниски от тези на едро с 0,02 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,04 лв./бр. по-високи от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,09 лв./бр. в Разград и Русе.

Цените на дребно на яйца - размер L в големите супермаркети са средно с 0,06 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.