1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без промяна остават цените на брашно тип „500”

Без промяна остават цените на брашно тип „500”

Средната цена на едро за страната остава 0,84 лв./кг

По данни на ДКСБТ през периода 2 – 8 януари 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на брашно тип „500” в страната се запазват на нивата от предходната седмица.

За поредна седмица средната цена на едро на брашното за страната остава 0,84 лв./кг, но при съществени ценови колебания в двете посоки по области. На тържищата в страната брашното се търгува на цени от 0,65 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (София и Шумен). В осем области се наблюдава седмично повишение на ценовите стойности с между 1,2% (Кърджали, Монтана и Плевен) и 7,6% (Добрич). Същевременно, в пет от областните центрове се отчита поевтиняване на продукта в рамките на 1,4 – 9,1%, най-чувствително във Варна (с 8,4%) и Хасково (с 9,1%). 

През анализирания период средните цени на дребно на брашното за страната в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) се задържат съответно на нивата от 1,01 и 1,08 лв./кг.

По области, цените на продукта в ГТВ варират от 0,94 лв./кг (Пазарджик) до 1,07 лв./кг (Търговище). Единствено в област Пловдив се отчита ценово изменение спрямо предходната седмица - понижение с 2%.

В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 1,00 лв./кг (Шумен) до 1,15 лв./кг (Русе, Смолян и Силистра). В областите Пловдив и Габрово се наблюдава седмично поевтиняване на продукта в рамките на 2,6 - 2,8%, а в Хасково - поскъпване с 4,9%.

През периода на наблюдение цените на дребно на продукта в ГТВ са средно с 0,17 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,34 лв./кг във Враца. Във Варна и София цените в големите магазини са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,01 и 0,07лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,24 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Враца (0,45 лв./кг) и Силистра (0,43 лв./кг).

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,07 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пазарджик - 0,19 лв./кг. В област Търговище брашното се предлага в ДТО на по-ниски цени от тези в ГТВ, с 0,04 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.