1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без промяна остават цените на яйцата

Без промяна остават цените на яйцата

Средно за страната, цената на едро на яйца - размер М, е 0,17 лв./брой

 

През анализирания период (31 юли – 7 август 2013 г.) средните цени на едро и на дребно за страната на яйца остават без промяна, съобщават от ДКСБТ.

Средно за страната, цената на едро на яйца - размер М, е 0,17 лв./бр. През изтеклата седмица предлагането на едро на яйца от този размер отново е в ценовия диапазон от 0,12 лв./бр. (във Велико Търново) до 0,24 лв./бр. (във Варна). Спрямо предходния седмичен период, поскъпване с 0,01 – 0,03 лв./бр. на яйцата от този размер е регистрирано в пет области. В област Варна се наблюдава леко понижение на цените на продукта с 0,01 лв./бр.

По области, цените на дребно на яйца – размер М, в големите търговски вериги (ГТВ) са в границите от 0,20 лв./бр. (Добрич) до 0,28 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Леко седмично поскъпване, с 0,01 лв./бр., се наблюдава в областите Бургас, Варна, Хасково и Шумен. Тези колебания не дават отражение на средната стойност за страната, която остава 0,25 лв./бр. за периода.

Средната цена на дребно на яйца – размер L, в големите супермаркети също остава без промяна спрямо предходната седмица – 0,28 лв./бр., като стойностите по области се движат в границите от 0,22 лв./бр. (Добрич и Шумен) до 0,32 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В пет области е налице слабо поевтиняване на продукта на седмична база с 0,01 лв./бр., а поскъпване с 0,02 лв./бр. - в областите Варна и Шумен.

Средните цени на дребно за страната на яйца размер - M и L в другите търговски обекти (ДТО) остават без промяна спрямо предходната седмица, съответно 0,20 лв./бр. и 0,22 лв./бр.

Предлагането на яйца - размер M, в ДТО е в ценовия диапазон от 0,17 лв./бр. (Благоевград, Добрич, Разград и Силистра) до 0,24 лв./бр. (Бургас, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Сливен и Ямбол). Седмично ценово изменение на яйцата от този размер е отчетено само в област София – понижение с 0,01 лв./бр.

Спрямо предходния седмичен период промяна в цените на яйца – размер L,  в по-малките магазини не се наблюдава - цените се движат от 0,18 лв./бр. до 0,25 лв./бр., като най-ниската стойност за периода е регистрирана в Разград, а най-високата – в Бургас, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Сливен и Ямбол.

През наблюдавания период най-голям марж между цените на едро и тези на дребно на яйца - размер М, е отчетен във Велико Търново - за ГТВ 0,16 лв./бр., а за ДТО - 0,12 лв./бр. Изключение правят областите Благоевград, Варна, Монтана и Разград, където цените на дребно в по-малките магазини, а във Варна и в ГТВ, са по-ниски от тези на едро, като разликата достига до 0,04 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйца - размер М, в големите супермаркети са с 0,05 лв./бр. по-високи от тези в другите търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в Русе (0,10 лв./бр.).

Цените на дребно на яйца - размер L, в големите супермаркети са средно с 0,06 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.