1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без съществени изменения остават цените на брашно тип „500”

Без съществени изменения остават цените на брашно тип „500”

Средно за страната, цената на едро през последната седмица е 0,98 лв./килограм

По данни на ДКСБТ през периода 10 – 17 април 2013 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на брашното през последната седмица е 0,98 лв./кг, с 1,1% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области, продуктът се търгува в ценовия диапазон от 0,74 лв./кг до 1,12 лв./кг, като отново най-ниските стойности са отчетени във Враца, а най-високите в София. В седем от областите се регистрира седмично понижение на цените на едро, между 0,9 и 6,2%, най-чувствително в Пловдив. Леко поскъпване на брашното е налице в две области – във Варна (с 1,9%) и Сливен (с 2%).

При средната за страната цена на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита леко повишение за втора поредна седмица - с 0,9%, до 1,12 лв./кг. По области, цените на брашното в големите супермаркети варират от 0,99 лв./кг (Видин) до 1,17 лв./кг (Благоевград, Бургас, Сливен и Търговище). Седмично понижение на ценовите стойности, в границите от 0,4 до 4% е налице в седем от областните центрове, най-значително в Добрич. Поскъпване на продукта се регистрира в големите супермаркети на пет области, в рамките на 2,8% (Русе) – 10,4% (Бургас).

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,14 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,33 лв./кг във Враца. Във Варна и Шумен цените на дребно в големите супермаркети са с 0,01 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Средно за страната, цената на брашно „тип 500” на дребно в другите търговски обекти (ДТО) остава на нивото от предходната седмица – 1,17 лв./кг. В по-малките магазини продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,05 лв./кг (Добрич) до 1,23 лв./кг (Бургас, Силистра, Сливен и Стара Загора). Седмично изменение на цените в ДТО се регистрира само в четири от областите. В три от тях – София, Добрич и Враца, стойностите се понижават с между 2,6 и 3,2%. Несъществено повишение е налице единствено в Русе – с 0,9%.

Цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,19 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-голям марж се наблюдава във Враца (0,39 лв./кг). И през тази седмица, в по-малките магазини във Варна брашното е по-евтино от това на едро - средно с 0,03 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на брашно тип „500” в ГТВ са с 0,05 лв./кг по-ниски от тези в ДТО, като най-голяма е разликата в Пловдив – 0,16 лв./кг. Изключение са областите Търговище, Добрич, Варна и Благоевград, където цените на брашното в малките магазини са по-ниски от тези в ГТВ с между 0,02 лв./кг и 0,07 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.