1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без значителни изменения остават средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Без значителни изменения остават средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Средно за страната, цената на дребно в големите търговски вериги е 2,95 лв./литър

По данни на ДКСБТ през периода 5 - 12 юни 2013 г. средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.

През изтеклата седмица средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната се запазва на нивото от предходната – 2,61 лв./литър. Най-ниски стойности са регистрирани в Хасково (2,37 лв./литър), а най-високи – във Варна (3,05 лв./литър). В шест областни центъра се отчита седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,4 – 3,7% (Бургас), а в други шест - поскъпване с между 0,4 и 4% (Ямбол).

Средно за страната, цената на дребно на слънчогледовото олиото в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,95 лв./литър, с 0,7% по-ниска спрямо предходния седмичен период. В тези обекти продуктът се предлага в ценовия интервал от 2,67 лв./литър (Пловдив) до 3,15 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В пет от областите се наблюдава слабо понижение на стойностите с между 0,5 и 3,3% на седмична база, а във Варна по-значително - с 6,8%. В същото време, в област Хасково е отчетено повишение на цените с 4,3%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на рафинираното олио за страната намалява незначително спрямо предходния седмичен период (с 0,3%), до 3,10 лв./литър. По области, предлагането е в диапазона от 2,78 лв./литър (Варна и Добрич) до 3,74 лв./литър (Смолян). Движение на цените през изминалата седмица се регистрира само в шест области, в границите от -1,6% (Бургас, Сливен и Ямбол) до +0,9% (Добрич).

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са с 0,15 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,40 лв./литър в София.

За поредна седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта е регистриран в Плевен за ГТВ (0,70 лв./литър), а за другите търговски обекти – в Смолян (1,11 лв./литър). В областите Варна и Пловдив цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са съответно с 0,31 лв./литър и 0,01 лв./литър по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в малките магазини във Варна, където се отчита средна цена с 0,27 лв./литър по-ниска от тази на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.