1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Д-р Иван Йорданов оглави дирекцията по храните в Плевен

Д-р Иван Йорданов оглави дирекцията по храните в Плевен

79 служители ще работят в плевенската Областна дирекция на новосъздадената "Агенция по безопасност на храните"

79 служители, обособени в 5 отдела, ще работят в плевенската Областна дирекция на новосъздадената "Агенция по безопасност на храните". Това съобщи директорът на новата структура д-р Иван Йорданов, цитиран от dariknews.bg. Основната дейност на дирекцията е насочена към безопасността на храните от полето и фермата до масата и защита на потребителите, поясни той.

Най-големият отдел в плевенската дирекция е този за контрол на храните, начело на който застава д-р Цецка Костадинова, тя идва от структурата на бившата РИОКОЗ, посочи д-р Йорданов. Д-р Николай Илиев пък ще оглави отдела по здравеопазване на животните. Отделът по контрол на препаратите за растителна защита и торовете е с ръководител Юри Ташков, а отдел "Растителна защита" е оглавен от Снежана Цолова.

Служителите на Областна дирекция по безопасност на храните вече извършват проверки, такива са направени на фурните в областта. Проверяващите са инспектирали качеството на хляба, установени са нарушения и наложени санкции, уточни д-р Йорданов, но крайните резултатите от проверките все още се обобщават. Проверявани са обектите за хранене в детските заведения и Детска млечна кухня в Плевен. Взети са проби от цитрусови плодове, които се предлагат на пазара, за да се установи дали в тях не са инжектирани оцветители.

Пробите за сега се изследват в лабораторията на Регионалната здравна инспекция в Плевен. Това се налага, тъй като в момента Областната дирекция за безопасност на храните няма собствена лаборатория. Правят се уточнения как по-нататък лабораторията на здравната инспекция ще се ползва за нуждите на Агенцията по храните, допълни д-р Иван Йорданов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.