1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Девет фирми са получили одобрение за производство на суровини и продукти по стандарт "България"

Девет фирми са получили одобрение за производство на суровини и продукти по стандарт "България"

Стандартът за хляба е третият, въведен през последната година

Три седмици след официалното въвеждане на стандарт "България" за хлебни изделия девет фирми са получили одобрение за производство на суровини и продукти по него, пише dnevnik.bg. Това става ясно от регистъра на предприятията, воден от агенцията по храните. По информация от пазара засега на пазара са пуснати партиди хляб само на една компания и само в най-големите градове.

Според списъка на Агенцията по храните разрешение за производство на брашно, използвано за хляб по новия стандарт, са получили две мелници - софийската "София мел" и сливенската "Мелница Сливен 2003". Те са заявили за производство трите възможни вида брашно - бяло, типово и Добруджа. Други седем компании пък са получили разрешение за производство на хляб с марката "България". Това са софийските компании "Хлебни изделия - Подуяне" (дъщерна компания на "Нилана") и "Унипек", добричката "Савимекс", търновската "Яна-1 - Д. Димитров" и "Хлебозавод Стражица" в гр. Стражица. Петте дружества са поискали да произвеждат трите хляба по стандарт - бял, типов и "Добруджа".

В регистъра на агенцията по храните е и пазарджишката компания "Хлебмаш комерс", която ще произвежда само бял хляб с марката "България", както и "Хлебопроизводство и сладкарство - Велинград", които ще произвеждат бял хляб и хляб "Добруджа".

По данни на търговци в дните преди Великден на пазара са били пуснати и първите партиди с хляб по новия стандарт. Засега продуктите се предлагат само в София и в по-малката разфасовка от 650 грама. Цената на един хляб е 90 стотинки.

Според въведените стандарти, хлябът с марката "България" може да се произвежда само от брашно от I, II и II Б група, произвеждано от одобрени мелници. В него се допуска още вода, мая и сол.

Според стандартите в годините, в които зърнената реколта и съответно брашното е с по-лошо качество, се допуска влагането на глутен и ензими, както и на други вещества с органичен произход. Такива са например аскорбинова киселина (витамин С), оцетна киселина и др.

Стандартът за хляба е третият, въведен през последната година. Такъв има и за месните и млечните продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.