1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Древните са се хранили здравословно, сочат археологически разкопки у нас

Древните са се хранили здравословно, сочат археологически разкопки у нас

Варненските археолози попаднаха на керамичен съд за приготвяне на храна на пара

На уникална находка се натъкнаха варненските археолози при разкопки в късно античната крепост на нос „Св. Атанас” до Бяла. Работник на обекта попаднал на керамичен съд за приготвяне на храна на пара. Датировката му е от края на VI-ти – началото на VII-ми век, информира Дарик радио.

От няколкогодишните археологически разкопки на крепостта в Бяла се знае, че повечето жилища са напуснати в самото начало на VII-ми век. В случая съдът е намерен в жилище, чиито обитатели не са успели да вземат със себе си голяма част от имуществото си. Съществува хипотезата, че имотът им е бил опожарен през 614-та година.

Подобен керамичен предмет не е известен на специалистите. Дори беглият поглед към уникалния съд насочва към познати и препоръчвани в множество реклами съвременни кухненски съдове за готвене на пара, обясни археологът Валери Йотов. Този метод на приготвяне на храна е бил доста разпространен в Китай, Индия и Африка.

Съдът представлява нещо като глинено гърне със запоен капак, върху който са направени множество малки дупчици и чучур. Той се е пълнел с вода, поставял се е на огнището и върху него в дървено панерче се е слагала храната.

Откриването на две златни и над 150 византийски медни монети, тежести за измерване, златарска везна и други, водят изследователите до извода, че жилището, в което е открит керамичният съд, е принадлежало на трапезит – човек, който е имал обменно бюро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.