1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. FDA иска да се намали употребата на антибиотици при животните

FDA иска да се намали употребата на антибиотици при животните

70% от антибиотиците и съпътстващите препарати в Съединените щати се дават на животните

Американската администрация по храните (FDA) се опитва да убеди фермерите да прекратят употребата на антибиотици, с които стимулират растежа на говеда, птици, прасета и други селскостопански животни, тъй като прекомерната употреба на тези лекарства води до появата на резистентни бактерии в тях, а това на свой ред е опасно за хората.

Според първия заместник-комисар на FDA Джошуа Шарфштейн, антибиотиците трябва да се използват в селското стопанство само за лечение на животните, а не за ускоряване на растежа и подобряване на храненето.
„За да се запази ефективността на антибиотиците, ние трябва да ги използваме възможно най-точно”, казва Шарфштейн.

Европейският съюз забрани употребата на антибиотици като стимулатори на растежа в селското стопанство през 2006 година. В САЩ FDA се опитва да наложи ограничения върху използването на антибиотици в селското стопанство от 1977 г., но всичките усилия са осуетени от фермерското лоби и от производителите на лекарствени средства - 70% от антибиотиците и съпътстващите препарати в Съединените щати се дават на животните.

Американската администрация по храните подготвя проект за препоръки, а през следващите 60 дни той ще бъде в публичното пространство за обществено обсъждане. Шарфштейн подчертава, че ако производителите не спазват тези препоръки, FDA ще разработи нови инструкции с цел да регулира използването на антибиотици не е по предназначение.

Американската администрация по храните напомня, че много от антибиотиците, които фермерита дават на животни, са важни и за хората: пеницилини, тетрациклини, сулфониламиди и т.н. В последните години бързо нараства броят на бактериите резистентни към лечението на тези лекарства, което води до появата на тежки или нелечими форми на заболявания при хората.

Институтът по здравето на животните, който представлява фирмите, произвеждащи ветеринарни лекарства съобщиха, че по принцип те са съгласни с тезата за рационалното използване на антибиотици, но земеделските производители смятат, че Американската администрация по храните трябва по-добре да проучи дългосрочният ефект от използването на антибиотиците в селското стопанство, преди да предприема каквито и да са мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.