1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Геномът на царевицата е разшифрован

Геномът на царевицата е разшифрован

Целта- подобряване на видовете със сложни геноми, което ще доведе до повишаване на добивите, качеството и устойчивостта към стресови фактори

Разшифроваха генома на царевицата. Учени от изследователски екип във Франция са успели да реконструират прародител на съвременните растения и да проучат тяхната еволюция.

Целта на екипа е да подобри видовете със сложни геноми, което ще доведе до повишаване на добивите, качеството и устойчивостта към стресови фактори. Реконструиран е потомствен геном на първите цъфтящи растения в историята на земята. Той се състои от 15 хромозоми с над 20 000 гени, които са в основата на много растителни видове. Геномът датира от 214 милиона години и има по-ранен произход от този, известен до сега за най-старите вкаменелости на растения.

Изследователите от Института Клермон-Феран сравняват ДНК-последователността на повече от 37 растителни генома - ориз, царевица, сорго, лоза, топола, папая, соя, праскова, ябълка. Основните 20 000 гени са разшифровани. Те кодират важни биологични функции, участващи в развитието на „архитектурата“ на растението. По време на еволюцията, хромозомите се сливат, като се раждат нови видове растения с различни геноми. По този начин, геномите на съвременните растения се появяват като мозайка от предходни пренаредени хромозоми. Наблюдава се изключителна променливост и пластичност на гените, което позволява на растенията постоянно да се адаптират към променящите се условия на околната среда. Новото откритие ще помогне на изследователите да  подобрят агрономическите характеристики на културите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.