1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Холандски учени откриха гена, който позволява на хората да ядат, без да качват килограми

Холандски учени откриха гена, който позволява на хората да ядат, без да качват килограми

Още е рано да се каже, дали притежаването на гена-мутант е полезено за здравето

Холандски учени откриха гена, който позволява на хората да ядат, без да качват килограми, съобщи в. "Дейли мейл".

Екипът на д-р Ян Алберт Куйвенховен от университета в Грьонинген изучил две семейства с необичайно високи нива на "добър" холестерол и ниски триглицериди. 7 от членовете на едното семейство имали мутация на ген, наречен GALNT2, който им позволявал много бързо да разграждат лошите мазнини. В другото семейство у само един член бил наблюдаван подобен мутационен ген, който учените кръстили "сметановия ген".

Първото семейство трябвало да консумира чиста сметана, но то много бързо се справило с лошите мазнини. Второто започнало да ги трупа. Обикновено се смята, че нормалният ген GALNT2 препятства разлагането на триглицеридите. Но неговата мутация ги разгражда и позволява на организма по-лесно и по-бързо да ги изхвърли. Именно поради тази причина много хора никога не пълнеят, въпреки че похапват добре. За тях сладкишите и мазните храни не са "забранен плод" и те просто не им се "лепят". Всичко е въпрос на ген.

Според д-р Куйвенховен още е рано да се каже, дали притежаването на гена-мутант е полезено за здравето и дали той понижава риска от сърдечни болести. Предишно проучване показа, че пушенето, консумирането на алкохол и нездравословното хранене не са толкова опасни за хората, притежаващи "правилните" разграждащи гени, припомня вестникът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.