1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Има ли опасна храна на българския пазар

Има ли опасна храна на българския пазар

В столицата се проведе конференция по темата

Министерствата на финансите и земеделието трябва да помислят за механизми, които да подобрят достъпа до храна в България. Според председателя на Съюза по хранителната промишленост – Светла Чамова, контролът на храната у нас е завишен за сметка на хранителната обезпеченост.

Според Светла Чамова в момента на българския пазар няма опасна храна, въпреки постоянните сигнали от страна на институциите. Тя обърна внимание на личните финанси.
Според нея министър Танева трябва да поиска подробен анализ за това какво е качеството на храните у нас. Проф. д-р Йордан Гогов заяви, че на българския пазар има тенденция към увеличаване на фалшивите хранителни продукти, въпреки контрола, който налага БАБХ.

Често в етикетите се лъже за страната и мястото на произход, както и доброволното обявяване на хранителната стойност. На лице е богата комбинация от фалшификации и заблуждаващи практики в хранителната индустрия. Това се прави с една-единствена цел – привличане на вниманието на потребителя, така често можем да си купим телешки салам без телешко месо, каза проф. Гогов.

Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.