1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Испания с нов закон против пушенето

Испания с нов закон против пушенето

Една от най-оспорваните точки в новия план е дали да се забрани тютюнопушенето на терасите на заведенията

Испания с нов план за борба с тютюнопушенето. Предвидени са мерки за разширяването на зоните без тютюнев дим, драстично вдигане на акциза и приравняването на електронните с обикновените цигари. 
 
Необходимостта от законовите промени е продиктувана от развитието на тютюневите алтернативи, както и от плана на Европейския съюз до 2040 година да създаде поколение без тютюнев дим.
По данни на испански медици, всяка година в страната умират около 54 000 души вследствие на тютюнопушене. Над 27% от тези смъртни случаи са в резултат на сърдечно-съдови заболявания, включително диабет.
 
Една от най-оспорваните точки в новия план е дали да се забрани тютюнопушенето на терасите на заведенията. Испания е силно зависима от туристическия сектор, затова ресторантьорите се опасяват, че ще претърпят големи загуби, ако такава забрана бъде наложена. Затова планът на здравното министерство засега само предлага разширяване на ограничените за пушене обществени места, без това да е стриктна забрана. На първо време няма да има и забрана за пушене в дома или в личния автомобил, ако там има непълнолетни.
Акцизът върху тютюневите изделия ще бъде вдигнат, въпреки че през последните 20 години размерът му е нараснал със 122%. В момента една кутия цигари струва около 4 евро и 80, от които 78,4 на сто са акциз.
Друга част от новия план предвижда всички кутии цигари да изглеждат по един и същи начин, оформени в непривлекателни цветове, а марката ще е изписана с по-ситен шрифт, за да има повече място за предупреждения от сорта на "Пушенето убива". Забранени ще бъдат и ароматизираните цигари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.