1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Италия ще забрани лабораторното месо

Италия ще забрани лабораторното месо

На конференция в Рим италианският министър на земеделието Франческо Лолобриджида изтъкна, че страната му ще стане първата държава в света, която ще е свободна от синтетични храни

Италия може да стане първата страна в света, която официално да забрани производството, вноса и продажбата на храни, произведени в лабораторни условия. В момента съответният законопроект се дискутира в долната камара на парламента в Рим.
 
През почивните дни италианският министър на земеделието Франческо Лолобриджида обяви, че тази седмица ще внесе законопроекта в пленарната зала. Подкрепа той получава и от еврокомисар Януш Войчеховски, според когото синтетичното месо не е месо, а изкуственото мляко не е мляко. Комисарят нееднократно е казвал, че защитава естествените продукти и че не смята използването на техните наименования за направените в лабораторни условия за крачка в правилната посока.
 
На конференция в Рим, в която участва и Войчеховски, Лолобриджида изтъкна, че страната му ще стане първата държава в света, която ще е свободна от синтетични храни и ще даде пример как това да се узакони. По думите му правителството на Джорджа Мелони е решило да даде предимство на качеството на храните и няма да толерира разделение на обществото, при което висококачествените продукти се произвеждат само за финансовия елит.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.