Експерти от Асоциацията на месопреработвателите в България направиха презентация в Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм в Сливен
В специализираните магазини и търговските вериги се предлага богато разнообразие от месо и месни продукти - предварително опаковани или в насипно състояние, във вид на месни разфасовки, месни заготовки, сурови или топлинно обработени. Как да направим правилния избор на месо в магазина и как да го приготвим вкусно и здравословно бе темата на презентация на експерти от Асоциацията на месопреработвателите в България в Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм в Сливен. Срещата с дванадесетокласниците бе част от проект „Дни на българското месо“, който ще завърши с голямо изложение на 11-12 октомври в Сливен.
Пред учениците от специализираното училище проф. Йордан Гогов, д-р Светла Чамова и д-р Диляна Попова споделиха своя опит и знания за избора и обработката на месо, както и за различните технологии за готвене, които да запазят качествата и полезните свойства на продукта в месните ястия и аламинути. Учениците разбраха как да разпознават прясното месо по неговия външен вид, цвят, консистенция и миризма. Друго важно изискване е месото да произхожда от здрави животни, заклани в регламентирани месодобивни предприятия с ясна идентификационна и здравна маркировка, като се избягва консумацията на месо с неясен произход или месо, закупено от амбулантни търговци, препоръчаха експертите. От етикета трябва да научим срока на годност, условията за съхранение, както и страната или мястото на произход на месото, което също е определящо за избора на потребителя.
Проф. Гогов обърна внимание на бъдещите професионалисти за многообразието от класически и съвременни технологии за приготвяне на месни храни, включително и при домашни условия. Той открои положителните страни на технологиите за бързо готвене и коментира откровено с учениците някои недостатъци на този начин за приготвяне на храна. В дискусията беше разгледана в детайли технологията за бавно готвене на месо във вакуум опаковки, която придоби особена популярност през последните години.
Ето какви съвети дадоха експертите на АМБ за приготвяне на вкусни и здравословни месни ястия и аламинути:
- Без пържене и печене при високи температури!
- Да се прилагат предимно технологии на бланширане, задушаване, варене и печене на фурна при умерени температури.
- Да се избягват панираните пържени меса и ястия.
- Да се намали количеството на готварската сол в месните храни.
- Да се ограничи употребата на изкуствени овкусители като натриев глутамат.
- Да се избягват много лютите и пикантни подправки и сосове.
- По възможност приготвените ястия и аламинути да се консумират същия ден.
Новите знания и уменията си в приготвянето на оригинални месни специалитети, учениците от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм ще покажат на кулинарния конкурс „Да сготвим заедно“, който ще се проведе на „Дните на българското месо“ на 11-12 октомври в Сливен. Събитието включва изложение, презентации и дегустации от малки и средни производители на месо и месни продукти, състезание за деца „Детска фантазия“ и големия конкурс „Майстор месар“, който ще определи участниците в националния отбор на България по транжиране.
„Дни на българското месо“ се организират от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на МЗХГ и ДФ „Земеделие“.