1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Колко ГМО ядем всъщност

Колко ГМО ядем всъщност

Според Синята коалиция здравното министерство не публикува на страницата си списък с всички разрешени храни, които съдържат ГМО


В български кренвирши, шпек, сурови кебапчета, сурова наденица, колбаси, соеви гранулати, обикновени вафли с лимонов крем са установени нестандартни проби с над 2% ГМО.
Това показва доклад на Националната лаборатория за контрол на генетично модифицирани организми с резултати от изследване на храните в България между 2004 и 2009 г.
Само в една проба - соев протеин, е установена неразрешена генетична модификация за ЕС.
От общо 181 проби в 27 соеви концентрата и гранулата, в 14 месни продукта, в два броя соев летицин, шест броя царевично брашно, два царевични хляба, както и в пуканки е било установено ГМО в допустимите граници под 0,9%.
За тези продукти не се изисква да бъдат обозначени.

Според Синята коалиция, която разпространи доклада, Министерството на здравеопазването (МЗ) не изпълнява задължението си да публикува на страницата си списък с всички разрешени храни, които съдържат ГМО.
Депутатите ще отправят питане към здравния министър по този въпрос.
Да се забрани влагането на продукти и съставки, съдържащи ГМО, при производство на детски храни, предвиждат проектопромени в Закона за храните, внесени от депутати от Синята коалиция.
Те предлагат да се забрани разпространението и продажбата на храни и хранителни продукти с ГМО в детски ясли, детски градини и училища, както и търговската мрежа в радиус на 100 метра.
Продажбата на храни и хранителни съставки, съдържащи ГМО, се осъществява на отделни и ясно обозначени щандове, рафтове и витрини, е записано в проекта.
Според проектопромените надписите, които обозначават, че храните съдържат ГМО, трябва да са в размер не по-малък от 25% от опаковката.
Междувременно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е оборудвана специализирана лаборатория за анализ на ГМО, която ще функционира като инструмент за контрол на ГМО в околната среда.
Това е първата в България лаборатория, която ще изследва проби от околната среда. Предстои дейността на лабораторията да бъде сертифицирана и да бъдат разработени програми за контрол на ГМО в околната среда.
Министър Нона Караджова е направила необходимите постъпления за присъединяване на лабораторията към Европейската мрежа на ГМО лабораториите./vesti.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.