1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Кризата влияе върху хранителните навици на гърците

Кризата влияе върху хранителните навици на гърците

33 на сто от гърците избират вече по-нискокачествени храни

Модерните и скъпи храни все повече отпадат от менюто на домакините в Гърция, а икономическата криза внася промени и в хранителните навици на гърците. Експерти смятат, че е време гръцката кухня да се оттърси от ястията заради прекомерната
консумация. Това се посочва в статия на гръцкия вестник "Те нея", цитирана от БТА.

Все повече се налага мнението, че шумно рекламираните храни съвсем не са нужни и полезни за организма, както се твърди, а още по-малко пък за поизтънелия джоб на гърка.

Неотдавнашно изследване, извършено от група учени за това доколко икономическите условия са повлияли на храненето показва, че гърците сменят начина си на живот и ежедневните си навици що се отнася до храненето в стремежа си да икономисат средства.

Според диетоложката Кики Гута заради икономическата криза гърците започват да променят консуматорското си поведение и начина си на живот.

63 на сто от участвалите в допитване по този повод заявяват, че са ограничили значително разходите си за храна в таверни и ресторанти, 54 на сто казват, че са намалили разходите си за напитки, а 34 на сто казва, че дават по-малко пари за кафе.
46 на сто заявяват, че никога не излизат да ядат навън и че покупките на храни става след съгласие на всички членове на семейството.

Кики Гута твърди още, че 33 на сто от гърците избират вече по-нискокачествени храни, за да могат да се справят с ограничените си финансови възможности. 31 на сто изтъкват, че слагат в потребителската кошница храни, които избират в зависимост от цените, а не от качеството им, а 40 на сто заявяват, че възможностите им не позволяват да правят големи икономии при пазаруването на храни. 25 на сто от гърците заявяват, че финансовото им състояние влияе при покупката на детски храни.

Почти е възможно в даден момент голяма част от населението да се окаже пред хранителна безизходица. Ниските доходи и високите цени на храните тласкат много хора към хранителни компромиси, казва Кики Гута.

Тя смята, че е нужна конкретна хранителна политика, която да успокои финансово по-слабите слоеве от населението, да им осигури достъп до евтини продукти и да създаде условия за един нов режим на хранене особено при децата.

Промяна има и в хранителната култура, казва Арис Цанаклидис. Прави впечатление, че в една страна, като Гърция, и в един град, като Атина, където таверната е пряко свързана с културата на хората и на столичани, вече ги няма онези някогашни вкусни храни от миналото. Повечето ястия са полуготови или се правят набързо, но те нямат нищо общо с предишните, казва още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.