1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Леки промени в структурата на храната могат да потиснат глада

Леки промени в структурата на храната могат да потиснат глада

Това сочат данните от изследване, проведено от учени от университета в Съсекс

Нискокалоричните храни може и да помагат на хората да отслабнат, но проблемът с усещането за глад често остава. Ново изследване, публикувано в журнала "Flavour", показва, че леки промени в структурата на храната или по-каймачния вкус могат да помогнат за приемането на плодовото мляко например за достатъчно засищаща напитка и да потиснат глада въпреки реалното съдържание на калории, пише MedicalExpress.

Учените от университета в Съсекс се включиха в спора за това дали нискокалоричните храни могат да оставят усещане за насита и дали те са причината хората да ядат и пият повече, защото тялото очаква повече калории, отколкото му се предоставят. Учените са направили експеримент, като добавили сгъстяващ агент и увеличили плътността и сметановия вкус на млечна напитка и проследили дали промяната в структурата ще засили усещането за ситост у хората. Резултатите показали, че всички участници в изследването са усетили малките разлики в напитките, въпреки че вкусът е останал същият.

В следващата фаза от експеримента участниците е трябвало да изберат порция паста и да сравнят дали тя ще утоли глада им, колкото бутилка плодово мляко. По-гъстите и каймачени напитки били предпочитани по-често от по-редките и безмаслени млека. Плътността обаче е имала по-голямо влияние върху усещането за ситост, пише "Дневник".

"Гладът и наситата са сложни въпроси, защото не само калориите в храните и напитките дават усещането за ситост. Сигналите от стомаха са важни, но не по-малко важно е и чувството, което храната оставя в устата. В нашето изследване видяхме, че и маслеността, и гъстотата имат ефект върху наситата, но само плътността влияе на очакването дали ще утолим глада. Очакванията на потребители са важни и ние показахме, че потребителите са чувствителни към дори леки промени в характеристиките на напитките и че структурата им може да бъде манипулирана по начин, който да увеличи ситостта, без да се увеличават калориите", обясни Кери МакКрикерд, която ръководи изследването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.