1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мерки за контрол и ликвидиране на птичия грип

Мерки за контрол и ликвидиране на птичия грип

Снимка:

ИАГ: Не пипайте и не пренасяйте болна или мъртва птица!

Изпълнителната агенция по горите публикува мерки за контрол на болестта инфлуенца по птиците. Във връзка с констатираните огнища, гражданите трябва да са внимателни и при съмнение да подадат сигнал на спешния телефон на Българската агенция по безопасност на храните.

При никакви обстоятелства мъртва или болна птица не трябва да се пипа и пренася. Птичият грип е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите птици, характеризиращо се с тежки неврологични нарушения, кръвоизливи по различните органи и увреждания в дихателната система. Ловците трябва да са изключително предпазливи при лов на пернат дивеч. Дивите водоплаващи птици са резервоар на вируса в природата. Те са основен източник за зараза на домашните птици, чрез директен контакт около водоемите.

Един от пътищата за разпространение на заболяването е неправилно обезвреждане на отпадъците при оползотворяването на пернат дивеч. Най-важните мерки са незабавно да се уведоми официален ветеринарен лекар и стриктно да се спазва лична хигиена. До 6 януари 2017-та ще бъдат проведени съвещания на комисиите по ловно стопанство. Спешният телефон на Агенцията по храните е достъпен на сайта на звеното. Сигнали могат да се подават и на 112, откъдето ще бъдат предавани в дежурния център на Изпълнителна агенция по горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.