1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Международният гастрономически панаир в Перу очаква на петото си издание повече от половин милион посетители

Международният гастрономически панаир в Перу очаква на петото си издание повече от половин милион посетители

Мистура 2012 започва на 7 - ми септември и ще включва над 150 хранителни щанда с ястия

Международният гастрономически панаир Мистура 2012 /Mistura 2012/, най – значимият в Латинска Америка, очаква на петото си издание повече от половин милион посетители, съобщават организаторите.

"За Мистура 2012 ние предвиждаме увеличение на броя посетители до повече от половин милион, срещу 300 хиляди през 2011", посочи Мариано Валдерама, директор на Перуанската асоциация по гастрономия /Apega/, цитиран от АФП.

Десетдневният панаир започва на 7 - ми септември и ще включва над 150 хранителни щанда с ястия от около двадесет района на Перу, включително емблематичната "ceviche" /сурова риба, маринована в лимон/ и "Lomo saltado" /говеждо соте, поднесено с ориз, картофи, лук, чушки и домати/.

"Очакваме над 15 000 посетители от чужбина, включително 5 хиляди работещи в областта на общественото хранене", казва Бернардо Рока Рей, президент на Apega. Според него "Мистура" става водещ фестивал в Латинска Америка.

Чревоугодниците ще могат да се насладят на произведенията на повече от 15 международно признати готвачи като Масимо Ботура /Италия/, смятан за един от петимата най-добри готвачи в света. Други звезди на гастрономията са Джоан Рока /Испания/, Ален Дюкас /Франция/, Максим Булет /САЩ/. Кармен Рускареда и Елена Арзак /Испания/ също ще бъдат специални гости на "Мистура 2012 г.".

Перуанският готвач Гастон Акуиро е една от звездите на перуанската гастрономия и един от организаторите на панаира, основан през 2007 г. Според него Мистура отразява "разнообразието от продукти, създадени в кухнята, и показва лидери в движение с над 500-годишна история, които работят, с цел да гарантират, че храната е основният представител на страната и културата в света", отбелязва БГНЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.