1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Минимални седмични изменения в цените на олиото

Минимални седмични изменения в цените на олиото

Цените на дребно остават по-ниски от тези на едро

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 1,99 лв./литър, с 0,5% по-висока в сравнение с предходния седмичен период. Най-ниски стойности се отчитат във Велико Търново (1,76 лв./литър), а на най-високи – във Варна (2,21 лв./литър). В петнадесет области се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -2,1% (Враца) до +5,7% (София).
При средната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) се наблюдава слабо понижение спрямо предходната седмица - с 0,8% до 2,39 лв./литър. По области, цените варират от 2,04 лв./литър (Шумен) до 2,59 лв./литър (Бургас). В седем области се отчита седмично понижение на цените на продукта в ГТВ с между 2,1% и 10%, най-чувствително в София. Поскъпване на слънчогледовото олио е налице във Варна и Хасково, съответно с 0,4% и 4,5%.
Цените на дребно на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) продължават да варират от 2,10 лв./литър (Шумен) до 2,75 лв./литър (Монтана), като в преобладаващата част от страната остават без промяна спрямо предходната седмица. В четири областни центъра - Варна, Сливен, София и Ямбол - данните сочат седмично поевтиняване на продукта в рамките на 1,1 – 4,6%. Поскъпване на слънчогледовото олио е налице само в Добрич и Шумен, съответно с 1,3% и 1%. Средната цена на олиото за страната остава на нивото от предходната седмица - 2,46 лв./литър.
Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,07 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като и през тази седмица разликата е най-голяма в Монтана (0,31 лв./литър). В седем от областите цените в малките магазини са с между 0,01 и 0,21 лв./литър по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.
Най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се наблюдава в Бургас за големите супермаркети - 0,65 лв./литър и във Враца за по-малките магазини – 0,88 лв./литър. През изминалата седмица в област Шумен средните цени на дребно както в ГТВ, така и в ДТО, са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,12 и 0,06 лв./литър.

 

Етикети олио, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.