1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мирослав Найденов: Производителите намалиха цената на свинското, да ги последват и търговците

Мирослав Найденов: Производителите намалиха цената на свинското, да ги последват и търговците

Снимка:

Намалението на цената е станало възможно благодарение на държавната помощ в секторите свиневъдство и птицевъдство

Асоциацията на свиневъдите в България обяви 10% намаление на доставната цена на свинското към търговските обекти. Използвам и вашия ефир с призив към търговците - нека те да не останат безучастни. Когато суровината тръгва към магазините, които да са те, на по-ниска цена, нормално е това да се отрази накрая на цената, каза по БНР министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Според него намалението на цената е станало възможно благодарение на държавната помощ в секторите свиневъдство и птицевъдство, които са получили десетки милиони левове. Найденов добави, че определени търговски вериги вече са обявили чувствително намаление на свинското месо.

Министърът на земеделието беше категоричен, че както всяка година преди коледните празници, така и сега Агенцията по безопасност на храните ще прави масирани проверки в търговските обекти за предлагане на стоки с неустановен произход, неправилно съхранявани и с изтекъл срок на годност.

Найденов посочи, че търговците могат да отнесат до 10 000 лв. глоба, а ако става въпрос за рецидив или пък нарушението представлява опасност за здравето на хората, могат да бъдат затворени съответните търговски обекти или заведения за обществено хранене. Министърът е категоричен, че статистиката с броя на нарушения от миналите години показва, че създаването на Агенцията за безопасност на храните е правилен ход, тъй като броят на санкциите намалява.

В отговор на въпрос Мирослав Найденов уточни, че към края на годината или в началото на следващата държавата трябва да има решение по казуса със заменените гори. Министърът посочи, че за него това е най-голямата далавера, която се е случила по време на целия преход и вероятно държавата е била ощетена с над 1 млрд. лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.