1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. МЗХ обмисля въвеждането на нови БДС стандарти за храните

МЗХ обмисля въвеждането на нови БДС стандарти за храните

Идеята се появи още в началото на месеца и първоначално се отнасяше само за млечните продукти

Заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев каза пред bTV, че министерството обмисля въвеждането на нови БДС стандарти за храните, по силата на които те ще бъдат произвеждани само от български суровини.

Идеята се появи още в началото на месеца и първоначално се отнасяше само за млечните продукти.

Според Гечев  новите версии на БДС ще стимулират българското производство. В настоящата ситуация спазването на утвърдени, традиционно български рецепти гарантира качество, но с вносни суровини.  

По данни на производителите обаче продуктите по стандарт са лукс за потребителската кошница на българина и търсенето намалява все повече. Освен това дублирането на стандартите е безсмислено и ще оскъпи продуктите, твърди бизнесът.

"Няма родно производство на българско месо и самите преработватели не биха могли да правят продукти само с българско месо," посочи Илонка Аврамова от Асоциация на месопреработвателите.

"В България винаги има дефицит на сурово мляко. При интерес към този продукт, по-голям от моментния, това ще доведе до поскъпване на цената му," допълни Симеон Присадашки от същата организация.

Дублирането на стандартите все още се обсъжда, уточниха от земеделското министерство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.