1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Наблюдава се леко покачване на средната цена на едро на брашно тип „500”

Наблюдава се леко покачване на средната цена на едро на брашно тип „500”

По области, продуктът се търгува на едро в ценовия диапазон от 0,65 лв./кг (Враца) до 1,00 лв./кг (Варна, София и Шумен)

През периода (16 – 23 април 2014 г.) се наблюдава леко покачване на средната цена на едро на брашно тип „500” за страната и запазване на тези на дребно на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното за страната нараства с 1,2% спрямо предходния седмичен период, до 0,83 лв./кг. По области, продуктът се търгува на едро в ценовия диапазон от 0,65 лв./кг (Враца) до 1,00 лв./кг (Варна, София и Шумен). В пет области се отчита седмично поскъпване на продукта, основно в рамките на 1,4 – 2,4%, а в Монтана и по-чувствително – с 11,1%. В други седем от областите се наблюдава понижение на цените на едро с между 1% (София) и 2,4% (Кърджали и Плевен).

Средните за страната цени на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) остават на нивата от предходния седмичен период, съответно 1,00 лв./кг и 1,06 лв./кг.

По области, цените на брашното в ГТВ се движат в границите от 0,90 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (Перник). Само в четири от областните центрове се отчита изменение на цените на седмична база, като при всичките е налице повишение на стойностите, в рамките на 2,9 - 5,1% (Благоевград, Кюстендил и София).

В по-малките магазини продуктът се търгува в диапазона от 1,00 лв./кг до 1,15 лв./кг (Смолян), без седмични колебания на цените.

През периода на наблюдение цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,17 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,34 лв./кг във Враца. В областите Варна и Шумен цените на дребно в големите супермаркети са съответно с 0,03 и 0,02 лв./кг по–ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,23 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Смолян - 0,46 лв./кг.

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пазарджик и Пловдив -  0,19 лв./кг. В областите Бургас и Търговище брашното се предлага в ДТО на малко по-ниски цени от тези в ГТВ, съответно с 0,02 и 0,01 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.