1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нашата бира е конкурентна на световните марки

Нашата бира е конкурентна на световните марки

Установяват се значителни различия в антиоксидантното съдържание на отделните марки пиво

Независима лаборатория измери съдържанието на антиоксидантите в най-разпостранените на българския пазар марки пиво пише money.bg.  Анализите включват определяне на тоталния антиоксидантен капацитет на бирата (ТАК). Според доктора по биология Сергей Иванов, ръководител на Центъра по биология на храните, резултатите показват, че разпространените на българския пазар бири имат аналогично количество антиоксиданти с произведените в Германия, Италия и САЩ. „Предишни изследвания също показаха, че антиоксидантният капицатет на различните видове бира зависят от качествата на пивната мъст, характеристиките на използваните щамове дрожди (бирена мая), технологичните параметри на ферментационния процес и други специфики при производството. Пиво, в което има живи клетки, притежава минимум 50% по-високо съдържание на антиоксиданти", добави доктор Иванов.

Данните от изследването са сравнени с подобни изследвания на чуждестранни лаборатории. Установяват се значителни различия в антиоксидантното съдържание на отделните марки пиво, което е обяснимо със спецификите на производствения процес и различните рецептури. Антиоксидантите са важни за здравословния начин на живот, защото се счита, че намаляват риска от инфаркт, като потискат образуването на тромби в кръвта. Възможно е антиоксидантите да служат като защита срещу рака благодарение на свързването си със свободните радикали.„Получените резултати не са изненада за специалистите. Според публикации в „Нутрейшън ревю" и други научни издания, при еквивалентно алкохолно съдържание бирата съдържа над два пъти повече антиоксиданти от бялото вино. Това позволява на потребителите да набавят необходимите антиоксиданти чрез консумация на умерени количества бира." коментира Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите.

Антиоксиданти от естествен произход се съдържат в плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Има ги и в бирата, където идват от ечемика, преработен в малц, и от хмела - суровините, от които се вари пивото. Анализът на българските видове пиво е извършен съгласно процедурите FRAP (Ferric/Reducing Antioxidant Power) и TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.