1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Неразрешена дистрибуция на хляб е установена в Добрич

Неразрешена дистрибуция на хляб е установена в Добрич

Издадена е Заповед за спиране експлоатацията на обекта и е съставен акт

РИОКОЗ-Добрич е установила неразрешена дистрибуция на хляб и хлебни изделия на открито в града, съобщи д-р Юлия Чалъкова, директор Дирекция “Здравен контрол” в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве,  радио “Фокус” – Варна.

Продажбата на хляб и хлебни изделия е била при неосигурени хигиенни условия, което създава риск от вторично замърсяване на храните. Издадена е заповед за спиране на нерегламентираната дейност, съставен е акт за административно нарушение на фирмата, извършваща нарушението, и е изпратено писмо до Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в страната. Освен това отново в Добрич е установено съхранение на безалкохолни напитки, плодови нектари и чай в обект, нерегистриран по реда на Закона за храните. Обектът е бил и в незадоволително хигиенно състояние - със силно замърсени повърхности, стени, тавани и под на помещенията, счупени и замърсени прозорци. За част от храните е констатиран изтекъл срок на годност. Не са представени процедури и програми за управление безопасността на храните.

за административно нарушение на фирмата, експлоатираща обекта. За храните с изтекъл срок на годност са издадени предписания за спиране на тяхната реализация, както и заповед за унищожаването им. В края на миналата седмица по сигнал на Областната дирекция на МВР в Добрич е извършена съвместна проверка от инспектори на РИОКОЗ-Добрич и служители на сектор “Икономическа полиция” при Областната дирекция на МВР в Добрич.

Инспекторите са установили, че в складово помещение, намиращо се в града, се съхраняват трайни сладкарски изделия с търговско наименование „Крокан”, с изтекъл срок на годност през месеци май, юни, юли и август 2009 г. Общият брой на изделията е 38 083, които по обяснение на вносителя са доставени от Германия и са предназначени за храна на животни от личното му стопанство. С предписание храните са поставени под възбрана. Издадена е заповед за забрана пускането им на пазара. От вносителя са изискани документи, доказващи произхода и собствеността на захарните изделия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.