1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Незаконни търговци на риба се появиха по Южното Черноморие

Незаконни търговци на риба се появиха по Южното Черноморие

ОДБХ-Бургас е конфискувала 55 килограма риба от нерегламентирана продажба

Незаконни търговци на риба се появиха по Южното Черноморие. Директно на пътя Бургас - Царево големи табели привличат клиенти за морските деликатеси. Заради зачестилите сигнали от Агенцията по храните започнаха проверки на крайпътните търговци на риба, съобщи БНТ.

Въпреки че добре знаят, че престъпват закона, според крайпътните търговци това е единственият начин да получат реална печалба от рибата.

В момента обаче сафрида в Черно море е дребен, продават се само едри екземпляри. Не са малко и случаите, в които на туристите се предлага „прясна" риба от океана.

Д-р Радостина Панаьотова - гл. инспектор към ОДБХ-Бургас, заяви, че са конфискувани 55 килограма риба от нерегламентирана продажба - сафрид, попче, ватос, паламуд. Малка част от нея прясна, по-голямата част замразена и разбразена.

Веднъж размразен, морският деликатес може да бъде опасен за консумация, съветват специалистите. Най-лесно старата риба се познава по червените очи, липсата на перки и жълтите опашки. Затова внимавайте какво и от къде купувате!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.